6 Aralık 2010 Pazartesi

TÜMÜS/TÜMÜLÜS MEZAR/TÜMÜLÜS MEZAR NEDİR

TÜMÜLÜS NEDİR?
Tümülüs: kral ve kral ailesi için, önce zemin üzerine inşa edilen mezar odası, sonra üstüne yığılan toprak veya taşlardan oluşturulan yapay tepe tipi anıt mezarlardır. Bu mezarlar günün mimarları tarafında inşa edilirdi. Dış görüntüsüne bakıp aldanmamak lazım, muazzam bir mimari içlerinde barındırırlar.Kral yada kral ailesinden ölen fertler kullandıkları muhtelif eşyaları ve hediye edilen eşyaları ile birlikte , inşa edilen taş yada ahşap oda içine ceset ile birlikte konulur. Tümülüsün boyu, mimari estetiği ölen kişinin zenginliği, değeri nispetinde değişmektedir, boyu daha yüksek olanlar daha zengin krallar için yapılırdı. Bu yapılar her zaman 9 metrenin katları olan 9,18,27,36... metre gibi yükseltilere sahiptirler.
Tümülüsler yapay tepelerdir. höyük ile aynı olmalarına rağmen bazı özelliklerinden dolayı höyüklerden ayrılırlar, en belirgin özelliği huni şeklinde olması, tepe açıcının dar olması, yapının yüzeyinde kiremit,tuğla,küp ve kül gibi malzemelerin olmamasıdır. Tümülüs yapılara uzaktan ve yakında bakıldığından yapay olduğu her zaman gözü ısırır ve net belirgindir. Tümülüs iç ve dış mimarisi başta ölenin değerine ve coğrafik yapıya göre değişir, belli bir standardı yoktur. birden fazla mezar odası olanlarda dramoz dediğimiz moloz taşlardan hiç bir mimari özelliği bulunmayan ve mezar odasına geçit veren tüneller bulunmakta, Frig Tümülüslerinden hiç bir zaman dramoz bulunmamaktadır. Yine Frig Tümülüsleri hariç toprağın kaymaması için alt yerleşmede krepiz dediğimiz moloz iri taşlardan örülü duvar bulunur.
Definecinin beklediği gibi içinde çil çil altın bulunmaz, sade mezar hediyeleri bulunur. Bu hediyelerin çoğunluğu kişi özgü olduğundan sanat ve tarih bakımında tek örneği teşkil etmektedir.
Tümülüsler soyguna karşı yapı içinde alınan muhtelif tedbirle birlikte uzaktan net gözükebilecek bir yerde inşa edilmelerine özen gösterilirdi.
Tümülüsler zannedildiği içi çil çil altınlarla dolu değildir. Bu tip mezarlarda ölen insanın hayatta iken sahip olduğu bir çok eşya yer alır, kiminde az kiminde çok olabilmektedir. Kadın olan Tümülüslerde takı ağırlıkta, erkek olan Tümülüs de ise savaş araç ve malzemesi ağırlıktadır.
Tümülüsler "SİT" alanı içine alınmış,kazılması yasalarımıza göre yasaktır. Aslında kazılması zor ve riskli yapılardır. Bilgi edinmek amacıyla Tümülüs yapılarından bahsedelim.
TÜMÜLÜS: Toplum içinde yaşamış idareci din adamı ve bunların ailelerine ait mezarlardır. İnançlarına göre ölenin eşyaları ile birlikte gömüldükleri için soygunlara karşı bu yapıyı inşa etme gereği duyulmuştur.Yüzlerce insanın aylarca çalışması sonucu oluşturulan bu anıt mezarlar, soygunu önlemek amacıyla bir çok katmanlardan oluşur,standart bir yapıya sahip değildirler, inşa edilen arazı yapısına göre değişiklik gösteririler, bir veya birden çok mezar odaları yer almaktadır. Birden çok mezar odası olan Tümülüslerde giriş tünelleri yer alır.aileye ait ölen ceset bu tüneller kullanılarak mezar odasına ulaştırılmıştır. Yine bu tünellerin girişleri Tümülüs tepeciğinin içinde yer alır soygunlara karşı yine gereken tedbir alınmıştır. Hıristiyan dünyasına ait Tümülüs tünel kapıları tümülüsün batı yönlerine bakan cephelerinden yer alır, doğu cephesi de önemlidir.
Tümülüsler Anadolu piramitleridir. Anıt ve kutsal mezarlardır. rast gele kazı yaparak yok olmalarına neden olmayalım, sonuçta bu topraklar üstünde yaşayacak olan neslimidir. tarihi dokuyu yok etmeyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder